Buddy Talk Red,
Austria
Recenzja Sommeliera
Cytując słowa samego winemakera: "Winogrona w tym cuvée idealnie do siebie pasują – jak prawdziwi przyjaciele." Buddy Talk to kupaż trzech szczepów: 50% Blaufränkisch, 35% Zweigelt, 15% Roesler, który po 10 miesiącach dojrzewania w beczkach łączy się w harmonijną całość. To wino jest przykładem nowoczesnogo winiarstwa z zachowaniem tradycji i tożsamości regionu. Słoneczne, ciepłe, jasne – ale i radosne i różnorodne. W aromacie czujemy świeże, czerwone owoce - wiśnie i dojrzałe maliny, podszyte nutami suszonych ziół, akcentami ziemistymi, delikatną dymną nutą. W ustach wytrawne, o średnim ciele i kwasowości, dobrej strukturze i gładkich taninach. Zwieńczone soczystym finiszem.
Opis regionu i producenta
Winnice w Austrii są zlokalizowane głównie na wschodzie kraju, ze względu na obecność jeziora Nezyderskiego, które łagodzi kontynentalny klimat obszaru. Cztery największe regiony upraw kraju to Niederösterreich, Burgenland, Wiedeń (Vienna) i Styria, przy czym to w dwóch pierwszych znajduje się 90% winnic. Produkcja win austriackich opiera się głównie na białych szczepach, gdzie prym wiedzie grüner veltliner. W czerwieni zaś popularny jest zweigelt - krzyżówka blaufrankisch z st. laurent - oraz blaufränkisch. Powstają tu wspaniałe, pełne wina wytrawne, ale również intensywne i oleiste słodkie wina z późnych zbiorów, dotknięte szlachetną pleśnią (botrytis cinerea).

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealny food pairing to carpaccio z kaczki lub tatar wołowy wędzony dymem wiśniowym. A może po prostu swojskie wędzone wędliny?