Uva Non Grata Gamay,
Recenzja Sommeliera
Uva non grata czyli "niewdzięczne winogrona", w rzeczywistości jednak Gamay to druga co do popularności odmiana uprawiana w Burgundii i Beaujolais. Przewrotna nazwa wina nawiązuje do zakazu, który w XIV wieku nałożył na lokalnych winiarzy Filip Śmiały, na rzecz rozwoju uprawy Pinot Noir. Na szczęście mnichom, którzy w uwczesnych czasach zajmowali się winnicami udało się ukryć pojedyncze krzewy, dzięki czemu przetrwały do dziś. Produkowane jest w tradycyjny sposób z użyciem maceracji węglowej. Winogrona na dole kadzi zgniatają się pod własnym naciskiem, fermentacja zaczyna się bez dostępu do tlenu. Skutkuje to niezwykle świeżymi, owocowymi aromatami i lekkim, przyjemnym charakterem wina. Piękny, delikatny rubinowy kolor, aromaty truskawek, poziomek i malin, lekko landrynkowe, przywodzące na myśl gumę do żucia. Wytrawne z wyraźną kwasowością, niezwykle świeże, lekkie z delikatną taniną i delikatnym owocowym finiszem. Najlepiej smakuje schłodzone do 16 stopni.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Wypróbuj z wędlinami, grillowanymi szaszłykami z kurczaka z ziołami lub kiełbaskami z grilla. Dobra opcja wegetariańska to sałatka z kozim serem i żurawiną.