The Listening Station Shiraz,
Recenzja Sommeliera
Wyjątkowy projekt etykiety to hołd złożony starym, australijskim stacjom nasłuchowym, służącym do śledzenia satelitów na pustym, czarnym jak smoła niebie. Wino upamiętnia chłodną, bezkresną i ciemną australijską noc, a winogrona do jego produkcji zbierano nocą, aby to podkreślić. Kontrolowana temperatura fermentacji wpływa na łagodność tanin, pumping-over, czyli mieszanie moszczu pozwala wydobyć głęboki kolor. 20 % wina dojrzewa w dębowych beczkach co nadaje złożoności, jednocześnie nie przykrywając energicznej owocowości. Piękny głęboki rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. W nosie aromaty jeżyn, wędzonej śliwki, pieprzu, lukrecji, delikatnie waniliowe. Soczyste, z przyjemną taniną, średnim ciałem i długim lekko pikantnym finiszem.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Australijskiego Shiraza spróbuj koniecznie z kuchnią marokańską jak tażin czy aromatycznym kuskusem lub po prostu ze stekiem z sosem pieprzowym.