Masso di Mezzo, Teroldego Rotaliano DOC,
Recenzja Sommeliera
Teroldego Rotaliano DOC to pierwsza apelacja w Trydencie powstała w 1971 roku. Sama odmiana winorośli jest nazywana "księciem win Trydentu" a jej nazwa pochodzi prawdopodobnie od określenia "złoto Trydentu". Ceniona za moc, głębię, intensywny kolor i harmonijną owocowość. Winifikacja przebiegała w stalowych kadziach, w kontrolowanej temperaturze żeby nie zakłócić czystej ekspresji szczepu. Głęboki rubinowy kolor. Zachwycające aromaty jagód, malin, śliwek i fiołków. Żywe, emanujące soczystymi czarnymi owocami, wiosennymi kwiatami, białym pieprzem i aromatami balsamicznymi. Wyraziste i długotrwałe, z cudownie gładkim finiszem. W dodatku Masso di Mezzo Teroldego Rotaliano w 2021 roku zdobyło złoty medal na konkursie Mundus Vini!

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Spróbuj Teroldego z Lasagną alla Bolognese, dojrzewającymi serami jak Pecorino czy Parmezan. Dobrą opcją wegetariańską będzie makaron z leśnymi grzybami.