Castelfeder Pinot Grigio “15”,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Bardzo stylowe i eleganckie wino z popularnego na północy Włoch szczepu pinot grigio. Słomkowożółta barwa, aromat soczystych jabłek i gruszek uzupełnionych brzoskwinią, melonem i cytrusami. Wino bardzo świeże, mineralne, z delikatnym słonym posmakiem. Jest ono dobrze zintegrowane, czyste i klarowne, o kremowej strukturze i rześkim zakończeniu. Wino dojrzewa przez 6 miesięcy na osadzie, co dodatkowo poszerza paletę doznań aromatyczno- smakowych. Kojarzy się z ciepłym, słonecznym dniem i leniwymi chwilami na hamaku. Najlepiej serwować w temperaturze 10-12°C.
Opis regionu i producenta
Alto Adige (lub Sudtirol dla niemieckojęzycznej części lokalnej populacji) jest najbardziej wysuniętym na północ obszarem uprawy winorośli we Włoszech. Pasmo winnic położone jest wzdłuż północno-południowej ścieżki rzeki Adige. Winorośle sadzone są głównie na dnie i zboczach (niejednokrotnie bardzo stromych) doliny. Klimat jest tu raczej umiarkowany, wilgotny, z chłodnymi latami. Nadaje to winom charakteru, sprężystości i świeżości. W regionie, oprócz uprawy winorośli i zbóż, duże znaczenie ma również sadownictwo - Alto Adige jest wiodącym europejskim producentem jabłek. Poza rolnictwem, obszar ten jest również bardzo popularny turystyczne dzięki bogatej infrastrukturze narciarskiej.
Winnica Castelfeder założona została przez Alfonsa Giovanettiego w 1969 roku. To typowa rodzinna, wielopokoleniowa winnica włoska, w której dynamiczny rozwój nastąpił po roku 1989, pod dowództwem syna Alfonsa, Gunthera. Winorośl uprawiana jest tutaj na 60 ha, a łączna roczna produkcja to 500,000 butelek z przewagą win białych (ok. 55% produkcji).
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pasuje do lekkich potraw, takich jak dania z sałatami, ryby słodkowodne lub drób.