Maj 2020

Catena Malbec,
Argentyna

Ikona typu subskrypcji
Rześkie i charakterne czerwone

Catena Malbec jest wspaniałym efektem pracy winiarzy Laury Cateny oraz Alejandra Vigili. Grona pochodzą z trzech różnych parceli położonych na wysokościach od 920 m do 1450 m n.p.m. Każda z nich wyróżnia się innym składem i budową gleby, co sprawia, że mieszanka gron z nich pochodzących tworzy wino o szerokiej palecie doznań i doskonałej strukturze. W winie tym wyczuwamy aromaty dojrzałych, ciemnych owoców, takich jak wiśnia, porzeczka, śliwka. Aromaty owocowe są uzupełnione nutami ściółki leśnej, ziaren kawy, wanilii oraz przypraw, np. często spotykanego w winach z Ameryki Południowej zielonego pieprzu. Po procesie maceracji i fermentacji wino dojrzewało w dębowych beczkach przez 12 miesięcy. Najlepiej serwować w temperaturze 16-18°C.

Opis regionu i producenta

Mendoza jest to najważniejszy region winiarski spośród wszystkich w Argentynie - odpowiada za ok. 75% produkcji wina całego kraju. Region jest siedzibą ponad 1,5 tys. winnic, zlokalizowanych w trzech kluczowych okręgach. Produkcja argentyńskich win na bazie szczepu malbec historycznie wywodzi się właśnie z Mendozy - z górzystych regionów Lujan de Cuyo i Uco Valley. Gleby są tam zróżnicowane pod względem struktury, a system irygacyjny, nawadniający winnice wodą z topniejących lodowców, sięga czasów hiszpańskich konkwistadorów. Jak w większości argentyńskich regionów, uprawy zlokalizowane są często na stromych zboczach, ze względu na pozytywny wpływ chłodnych górskich nocy na rozgrzane w ciągu dnia grona.

Winnica Nicolasa Cateny została założona w 1902 roku. Jej właściciele (obecnie czwarte pokolenie) jako jedni z pierwszych w kraju podjęli decyzję o obsadzaniu winoroślami parceli na ekstremalnych wysokościach. Dzięki temu dzisiaj ich wina osiągają bardzo wysokie oceny (98+) w skali Parkera, a najwyżej położona działka Adrianna jest określana jako najlepsze Cru w Argentynie.

119zł
Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Malbec

Producent

Bodegas Catena Zapata

Kraj

Argentyna

Region

Mendoza

Rocznik

2017

Uprawa

Zrównoważona

Zawartość alkoholu

13.5%

Beczka

12 miesięcy w dębowych beczkach

Parowanie z jedzeniem

Doskonałe z czerwonym mięsem np. stekami wołowymi.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Głęboki rubinowy kolor z pięknym, szklistym przebłyskiem.
Ikona nosa
Ciemne, dojrzałe owoce (również leśne) otoczone nutą mokki i wanilii.
Ikona ust
Soczyste owoce (wiśnia, czereśnia, śliwka) z dodatkiem nut waniliowych i dymnych.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots