Catena Malbec,
Argentyna
Recenzja Sommeliera
Catena Malbec jest wspaniałym efektem pracy winiarzy Laury Cateny oraz Alejandra Vigili. Grona pochodzą z trzech różnych parceli położonych na wysokościach od 920 m do 1450 m n.p.m. Każda z nich wyróżnia się innym składem i budową gleby, co sprawia, że mieszanka gron z nich pochodzących tworzy wino o szerokiej palecie doznań i doskonałej strukturze. W winie tym wyczuwamy aromaty dojrzałych, ciemnych owoców, takich jak wiśnia, porzeczka, śliwka. Aromaty owocowe są uzupełnione nutami ściółki leśnej, ziaren kawy, wanilii oraz przypraw, np. często spotykanego w winach z Ameryki Południowej zielonego pieprzu. Po procesie maceracji i fermentacji wino dojrzewało w dębowych beczkach przez 12 miesięcy. Najlepiej serwować w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Mendoza jest to najważniejszy region winiarski spośród wszystkich w Argentynie - odpowiada za ok. 75% produkcji wina całego kraju. Region jest siedzibą ponad 1,5 tys. winnic, zlokalizowanych w trzech kluczowych okręgach. Produkcja argentyńskich win na bazie szczepu malbec historycznie wywodzi się właśnie z Mendozy - z górzystych regionów Lujan de Cuyo i Uco Valley. Gleby są tam zróżnicowane pod względem struktury, a system irygacyjny, nawadniający winnice wodą z topniejących lodowców, sięga czasów hiszpańskich konkwistadorów. Jak w większości argentyńskich regionów, uprawy zlokalizowane są często na stromych zboczach, ze względu na pozytywny wpływ chłodnych górskich nocy na rozgrzane w ciągu dnia grona.
Winnica Nicolasa Cateny została założona w 1902 roku. Jej właściciele (obecnie czwarte pokolenie) jako jedni z pierwszych w kraju podjęli decyzję o obsadzaniu winoroślami parceli na ekstremalnych wysokościach. Dzięki temu dzisiaj ich wina osiągają bardzo wysokie oceny (98+) w skali Parkera, a najwyżej położona działka Adrianna jest określana jako najlepsze Cru w Argentynie.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonałe z czerwonym mięsem np. stekami wołowymi.