Maj 2020

Blaufränkisch Kastanie,
Austria

Ikona typu subskrypcji
Rześkie i charakterne czerwone

Blaufränkisch Kastanie z austriackiej winnicy Haiden świetnie pokazuje możliwości tego szczepu. W butelce znajdziemy intensywne i rześkie wino o bukiecie soczystych czerwonych owoców (wiśnia, czereśnia, porzeczka) z dodatkiem anyżu i granatu. Pełnię i złożoność aromatów i smaków zawdzięczamy gorącemu latu w 2018, które pozwoliło na osiągnięcie dojrzałości gron. W procesie produkcji wino poddano leżakowaniu przez 4-5 miesięcy w kasztanowych beczkach, stąd wyczuwalne nuty prażonych kasztanów i sama nazwa. Kwasowość w winie świetnie współgra z mięsem w różnej postaci (pieczeń, stek, gulasz) lub niezobowiązującą deską serów. Pełnię potencjału zobaczymy degustując je w temperaturze 16-18°C.

Opis regionu i producenta

Winnice w Austrii są zlokalizowane głównie na wschodzie kraju, ze względu na obecność jeziora Nezyderskiego, które łagodzi kontynentalny klimat obszaru. Cztery największe regiony upraw kraju to Niederösterreich, Burgenland, Wiedeń (Vienna) i Styria, przy czym to w dwóch pierwszych znajduje się 90% winnic. Produkcja win austriackich opiera się głównie na białych szczepach, gdzie prym wiedzie grüner veltliner. W czerwieni zaś popularny jest zweigelt - krzyżówka blaufrankisch z st. laurent - oraz blaufränkisch. Powstają tu wspaniałe, pełne wina wytrawne, ale również intensywne i oleiste słodkie wina z późnych zbiorów, dotknięte szlachetną pleśnią (botrytis cinerea).

H. Haiden to winny misjonarz, który produkuje najlepszy Bläufrankisch w okolicy Eisenstadt, Burgenland. Posiada 20 ha winnic zlokalizowanych w okolicy jeziora Nezyderskiego. Produkcja wina odbywa się w Oggau - to tam w latach 60-tych została wybudowana rustykalna piwnica wykorzystywana przez spółdzielnię winiarską. Hannes do swoich win używa przede wszystkim szczepów lokalnych, np. grüner veltliner, blaufränkisch czy zweigelt, ale również i międzynarodowych, takich jak shiraz czy merlot.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Blaufränkisch

Producent

Weinhaus Haiden

Kraj

Austria

Region

Burgenland

Rocznik

2018

Uprawa

Konwencjonalna

Zawartość alkoholu

13.5%

Beczka

4-5 miesięcy w beczce kasztanowej

Parowanie z jedzeniem

Świetne do pizzy, mięsnych tapas, gulaszu czy ratatouille.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Rubinowy kolor z ciemnymi fioletowymi refleksami.
Ikona nosa
Nuty czerwonych dojrzałych owoców (wiśnia, czereśnia, porzeczka, malina, granat), anyżu i ziół.
Ikona ust
Dobrze zaznaczona kwasowość, który jest wygładzona nutami kasztanowymi. Przyjemny i długo utrzymujący się smak soczystej wiśni.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots