Blaufränkisch Kastanie,
Austria
Recenzja Sommeliera
Blaufränkisch Kastanie z austriackiej winnicy Haiden świetnie pokazuje możliwości tego szczepu. W butelce znajdziemy intensywne i rześkie wino o bukiecie soczystych czerwonych owoców (wiśnia, czereśnia, porzeczka) z dodatkiem anyżu i granatu. Pełnię i złożoność aromatów i smaków zawdzięczamy gorącemu latu w 2018, które pozwoliło na osiągnięcie dojrzałości gron. W procesie produkcji wino poddano leżakowaniu przez 4-5 miesięcy w kasztanowych beczkach, stąd wyczuwalne nuty prażonych kasztanów i sama nazwa. Kwasowość w winie świetnie współgra z mięsem w różnej postaci (pieczeń, stek, gulasz) lub niezobowiązującą deską serów. Pełnię potencjału zobaczymy degustując je w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Winnice w Austrii są zlokalizowane głównie na wschodzie kraju, ze względu na obecność jeziora Nezyderskiego, które łagodzi kontynentalny klimat obszaru. Cztery największe regiony upraw kraju to Niederösterreich, Burgenland, Wiedeń (Vienna) i Styria, przy czym to w dwóch pierwszych znajduje się 90% winnic. Produkcja win austriackich opiera się głównie na białych szczepach, gdzie prym wiedzie grüner veltliner. W czerwieni zaś popularny jest zweigelt - krzyżówka blaufrankisch z st. laurent - oraz blaufränkisch. Powstają tu wspaniałe, pełne wina wytrawne, ale również intensywne i oleiste słodkie wina z późnych zbiorów, dotknięte szlachetną pleśnią (botrytis cinerea).
H. Haiden to winny misjonarz, który produkuje najlepszy Bläufrankisch w okolicy Eisenstadt, Burgenland. Posiada 20 ha winnic zlokalizowanych w okolicy jeziora Nezyderskiego. Produkcja wina odbywa się w Oggau - to tam w latach 60-tych została wybudowana rustykalna piwnica wykorzystywana przez spółdzielnię winiarską. Hannes do swoich win używa przede wszystkim szczepów lokalnych, np. grüner veltliner, blaufränkisch czy zweigelt, ale również i międzynarodowych, takich jak shiraz czy merlot.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetne do pizzy, mięsnych tapas, gulaszu czy ratatouille.