Thelema Mountain Red,
RPA
Recenzja Sommeliera
Ciekawa propozycja z RPA będąca mieszanką szczepów shiraz, petit verdot, merlot, grenache oraz cabernet sauvignon. Wino spędziło 18 miesięcy w używanych beczkach, dzięki czemu ciągle ma w sobie dużą dawkę dojrzałego ciemnego owocu (śliwki, jeżyny, jagody i czarnej porzeczki), a wpływ dębiny dodał jedynie przyjemnego tła w postaci delikatnej wanilii i nut przyprawowych, korzennych. Wino dobrze zbalansowane, złożone, wielowarstwowe i jednocześnie w odpowiednim momencie rozwoju. Sugerowana temperatura serwisu 17°C.
Opis regionu i producenta
Stellenbosch jest drugą najstarszą osadą w RPA (po Kapsztadzie), założoną nad brzegiem rzeki Eerste w 1679 roku. Winorośl dotarła tu stosunkowo szybko za sprawą francuskich hugenotów (ewangelików reformowanych). Region winiarski Stellenbosch jest obecnie domem dla niemalże 20% nasadzeń w RPA i regularnie zyskuje na popularności dzięki rosnącej jakości win. Klimat regionu jest stosunkowo gorący i suchy, dlatego bardzo duże znaczenie dla upraw ma chłodzący wpływ morski. Najczęściej uprawiane są tutaj czerwone odmiany - cabernet sauvignon i pinotage, choć bliżej oceanu można również znaleźć liczne nasadzenia białych odmian (m.in chenin blanc, chardonnay, sauvignon blanc). Stellenbosch na arenie międzynarodowej słynie ze świetnych win czerwonych, będących przystępną alternatywą dla kupaży bordoskich. Jest on również miejscem narodzin bardzo ważnego dla RPA, lokalnego szczepu pinotage (skrzyżowanie pinot noir i cinsaut).
Thelema Mountain Vineyards jest to rodzinna posiadłość winiarska, będąca częścią spektakularnego pasma górskiego Simonsberg w Stellenbosch.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pasuje do pizzy, pieczonego drobiu, wołowiny, dziczyzny.