Jumenta Finca Casalta,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Ciekawa propozycja z apelacji DO Almansa w Hiszpanii. Syrah, merlot i garnacha tintorera posiadające czerwony miąższ dają wino o głębokiej purpurowej barwie. Gęsty i intensywny aromat jeżyn, czereśni, śliwki, malin i jagody uzupełniony jest odrobiną wanilii i nut przyprawowych. Pełna, łagodna struktura tworzy wino dające dużo lekkości i łatwości w odbiorze. Sugerowana temperatura podania to 17°C.
Opis regionu i producenta
Apelacja DO Almansa położona jest na obrzeżach Kastylii-La Manchy. Powierzchnia tamtejszych winnic przekracza 7,6 tys. ha. W regionie dominuje klimat kontynentalny. Uprawy winorośli położone są na wysokości 700-1000 m n.p.m. Główne szczepy uprawiane w regionie to monastrell i garnacha tintorera.
Winnica Rodriguez De Vera ma dość krótką historię, ale jej doświadczenia w uprawie winorośli i produkcji wina sięgają siedmiu pokoleń wstecz. Obecnie pod zarządem właścicieli są winiarnie w takich prestiżowych lokalizacjach, jak Almansa, Rueda, Comunidad Valenciana, Marco de Jerez, Jumilla oraz Mentrida. Winiarze twierdzą, że nigdy nie będą się starać uzyskać wyższych zbiorów niż krzewy są w stanie dać w sposób naturalny, a w zamian za to stawiają sobie jako cel rozwój poprzez poszukiwanie nowych, unikalnych, często opuszczonych, winnic.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealnie pasuje do serów, tapasów i czerwonego mięsa.