Knebel Riesling Gutswein,
Niemcy
Recenzja Sommeliera
Bardzo wyraźne i zaskakująco dojrzałe w nosie. Wspaniale wtopiona mineralność wina w dojrzałe nuty żółtych moreli, brzoskwiń i pigwy. Lekkie i soczyste, a jednocześnie kompleksowe i długie. Dobrze podawać zimne, ale nie za chłodne (9-10 °C).
Opis regionu i producenta
Mozela jest jednym z najważniejszych regionów winiarskich w Niemczech - jest to jeden z 13 niemieckich regionów winiarskich dla win gatunkowych (Qualitätswein, dawniej QbA i Prädikatswein), a swoją nazwę bierze od rzeki Mozeli, która tworzy niebywały klimat do uprawy winorośli. Rzeka powoduje świetną wilgotność powietrza, a jednocześnie umożliwia uprawy na zboczach, a więc lepszą ekspozycję na słońce. Najlepsze rieslingi z Mozeli są jednocześnie jednymi z najlepszych białych win na świecie. Lekkie i ubogie w alkohol, mogą być intensywnie aromatyczne, z urzekającymi nutami kwiatowymi i mineralnymi oraz wspaniałą równowagą słodyczy i kwasowości.
Weingut Knebel w jednym słowie to “szacunek”. Szacunek do przyrody, do historii winiarstwa w regionie i do win, do których produkcji przykłada się największą uwagę. Swoją historią sięga roku 1642. Według Roberta Parkera (Wine Advocate), wina z Weingut Knebel osiągają spektakularny poziom złożoności i zmysłowości!
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Najlepiej parować z sałatami, rybami morskimi i owocami morza.