Cava Nuria Rosado,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Przyjemne w odbiorze, różowe wino musujące z przewagą nut czerwonych owoców nad nutami brioszki czy skórki od chleba. Nadal młode, z trwałym i intensywnym musowaniem. Dobrze zbalansowana wytrawność wina nadaje swoistą lekkość w odbiorze. Dobrze degustować w temperaturze 7°C.
Opis regionu i producenta
Mając na myśli “Katalonia”, mówimy Barcelona. I fakt, ale prócz bezdyskusyjnie wielkich i wspaniałych walorów historyczno- turystycznych, region jest miejscem produkcji jednych z najlepszych win musujących świata, które cechują się na dodatek doskonałą relacją jakości do ceny. Kataloński region uprawy winorośli Penedes jest bezdyskusyjną stolicą wina musującego produkowanego metodą tradycyjną, czyli hiszpańskiej Cavy. W języku katalońskim “cava” oznacza piwnicę.
Miquel Pons jest wyznacznikiem win wspaniałych. Bardzo dokładny proces produkcji, szacunek dla ziemi oraz olbrzymia wiedza enologiczna są elementami sprawiającymi, że wina Cava od Miquela są doskonałe! Winiarz używa lokalnych drożdzy, aby wzmocnić wyrazistość lokalnego terroir oraz techniczki powolnego wyciskania winogron aby uzyskać jak najlepszy produkt. Perfekcyjna selekcja gron, idealny dobór beczek do fermentacji i starzenia win i miłość do tego, co się wykonuje. To właśnie Miquel Pons.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pasuje do sałat, ryb i białego mięsa.