Galil Mountain Cabernet Sauvignon,
Izrael
Recenzja Sommeliera
Wyjatkowosc wina oparta jest na pochodzeniu, jakosci oraz szerokiej palecie doznan, które oferuje juz od pierwszego kieliszka. Piekna i głeboka czerwona szata cieszy oko. Nos wypełniaja aromaty dojrzałych czerwonych jagód, słodkiego dzemu, owoców lesnych i ziół. Owoc jest czysty, soczysty i dojrzały. Dodatkowo wyczuwalne sa aromaty pieczonej papryki i nuty korzenne. Wino przeszło półroczne dojrzewanie w stalowych tankach, co w połaczeniu z fermentacja malolaktyczna pozwoliło zachowac wyjatkowy, owocowy charakter i swiezosc. Posiada certyfikat koszernosci. Najlepiej degustowac w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Górna Galilea (HaGalil HaElyon) jest górzystym regionem położonym w północnej części Izraela i południowej części Libanu. Wino w Izraelu uprawiano już 4 tys. lat temu. Galilea to ok. 25% wszystkich winogradów w kraju. Sam region opisywany jest jako jeden z najpiękniejszych, z dużą ilością lasów i terenów zielonych. Uprawy krzewów winorośli położone są od 200 do 1000 m n.p.m. Większość gleb to żwiry, gleby wulkaniczne oraz wapienie.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Sery dojrzewajace z mleka krowiego,makarony pszenne z sosem pomidorowym, pieczony burak wraz z owocami granatu, combry jagniece, gotowana wieprzowina i wołowina w stylu ragout. desery typu pudding czekoladowy z owocami lesnymi.