Bery Shiraz Reserve,
RPA
Recenzja Sommeliera
Wino wyróznia sie pełnymi aromatami dojrzałych owoców, które sa charakterystyczne dla win pochodzacych z ciepłych, nowoswiatowych regionów - w tym przypadku z Południowej Afryki. W trakcie degustacji w kieliszku zobaczymy kolor głebokiej i lsniacej purpury. Nos uwodzi bogatymi aromatami ciemnych, dojrzałych lesnych jagód, nut dymno skórzanych oraz cynamonu. Ciało jest srednio muskularne. Kwasowosc i taniny dobrze ułozone. Finisz długi i przyjemny. Najlepiej podawac w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Stellenbosch jest drugą najstarszą osadą w RPA (po Kapsztadzie), założoną nad brzegiem rzeki Eerste w 1679 roku. Winorośl dotarła tu stosunkowo szybko za sprawą francuskich hugenotów (ewangelików reformowanych). Region winiarski Stellenbosch jest obecnie domem dla niemalże 20% nasadzeń w RPA i regularnie zyskuje na popularności dzięki rosnącej jakości win. Klimat regionu jest stosunkowo gorący i suchy, dlatego bardzo duże znaczenie dla upraw ma chłodzący wpływ morski. Najczęściej uprawiane są tutaj czerwone odmiany - cabernet sauvignon i pinotage, choć bliżej oceanu można również znaleźć liczne nasadzenia białych odmian (m.in chenin blanc, chardonnay, sauvignon blanc). Stellenbosch na arenie międzynarodowej słynie ze świetnych win czerwonych, będących przystępną alternatywą dla kupaży bordoskich. Jest on również miejscem narodzin bardzo ważnego dla RPA, lokalnego szczepu pinotage (skrzyżowanie pinot noir i cinsaut).
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Sery typu gouda, czerwone miesa z sosem BBQ, dziczyzna, duszone miesa i dania typu osso bucco, grillowane warzywa, takie jak zielona papryka, kukurydza, zielone szparagi. Desery typu masghati zawierajace kandyzowane owoce, figi karmelizowane.