Gelso Nero di Troia,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wino jest odzwierciedleniem filozofii producenta, który kieruje sie przy produkcji wartosciami, takimi jak autentycznosc, szczerosc, prostota. Winiarz lubi mówic, ze kazde wino zawiera kawałek Apulii - jej smak i aromaty. Wyczuwalne sa aromaty czerwonych (wisnia) i czarnych (sliwka, jezyna, figa) owoców, z dodatkiem przypraw, takich jak pieprz i gozdziki. Dodatkowo znajdziemy w winie aromaty skóry, tytoniu i wanilii. W ustach jest pełno czerwonych owoców z dodatkiem zurawiny i zaskakujaco migdałowym zakonczeniem. Najlepiej serwowac w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Apulia (po włosku Puliga) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarski południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 29 DOC i dwie apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego. Producenci w regionie skupiają się na lokalnych szczepach, takich jak negroamaro, primitivo czy bombino nero, które dzięki swojemu pełnemu i owocowemu obliczu znajdują szerokie grono odbiorców na całym świecie.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealnie komponuje sie z czerwonymi miesami (wołowina, jagniecina) oraz makaronami.