Tamborá Godello,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Wino jest wyjatkowe ze wzgledu na galicyjski szczep godello. Jest to jeden z najszybciej zyskujacy na popularnosci tradycyjny i stary rodzaj winorosli z tego regionu. Geneza szczepu nie jest potwierdzona. Niektórzy twierdza, ze pierwotnie wywodzi sie z Walencji, z miasta Godella (zbieznosc nazw moze wskazywac na te teorie). Inne analizy wskazuja własnie Galicje jako pierwotny region upraw. Niezaleznie, badania DNA wskazuja, ze szczep jest tym samym, który w Portugalii uprawiany jest pod nazwa gouveio. Winorosl dobrze odnajduje sie w Hiszpanii ze wzgledu na suchy, goracy klimat. Jest to szczep wczesnie paczkujacy, wczesnie dojrzewajacy i raczej mało wydajny. Stad jego uprawa wiaze sie z wiekszymi nakładami i poziomem zaangazowania ze strony winiarza. Wino ma zielonkawo-zółta szate ze szklistym przebłyskiem złota. Nos jest czysty i swiezy. Wyczuwalny jest bardzo intensywny aromat białych owoców (np. gruszka) i tropikalnych (np. ananas) w otoczeniu akcentów kwiatowych. Finisz jest trwały i długi. Serwowac schłodzone - w temperaturze ok. 9°C.
Opis regionu i producenta
Galicja jest legendarnym regionem położonym w północno-zachodniej Hiszpanii. Gleby są tam bardzo zróżnicowane - od łupkowych, poprzez piaszczysto-granitowe do gliniastych. W rejonach nadmorskich jest najbardziej wilgotny obszar upraw winorośli na świecie. Region słynie z klasztoru położonego w Santiago de Compostela, gdzie znajduje się grób św. Jakuba Apostoła, który przyciąga miliony pielgrzymów.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Owoce morza, takie jak: krab, homar, krewetki. Pełne ryby typu Halibut, dania z ryzem typu “Paella”, grillowane warzywa, takie jak zielone szparagi. Sałatki na bazie selera naciowego, swiezego jabłka. Lekkie dania na bazie kurczaka, takie jak piccata z piersi kurczaka.