Waimea Sauvignon Blanc,
Nowa Zelandia
Recenzja Sommeliera
Nuty agrestu, suszonych ziół i dojrzałej papai zachwycaja nosem, a pierwszy łyk tego wina ujawnia wyrazista kwasowosc oraz intensywne aromaty tropikalne i cytrusowe, które długo utrzymuja sie na podniebieniu. Mineralnosc i wibrujaca w ustach swiezosc sprawiaja, ze jest to doskonały aperitif lub dodatek do dan ze szparagów, lisciastych letnich sałatek czy pieczonego kurczaka z sezonowymi warzywami. Koniecznie degustowac schłodzone do temperatury 10-12°C.
Opis regionu i producenta
Region Nelson znajduje się na zachód od Marlborough i skupia głównie małych, butikowych producentów, którzy stawiają na różnorodność i jakość tworzonych win. Historia upraw sięga XVII w., kiedy to niemieccy osadnicy posadzili pierwsze krzaki winorośli. Praktycznie wszystkie z 22 winnic są rodzinnymi biznesami, stąd odwiedzając uprawy i posiadłości spotkamy się z niesamowicie ciepłym przyjęciem połączonym niejednokrotnie z degustacją flagowych win. Klimat jest tam deszczowy i chłodny. Latem grona dojrzewają podczas długich, słonecznych dni, a wpływ chłodnej bryzy z pobliskiej zatoki Tasman pomaga zachować świeżość i czystość owoców. Białe szczepy, takie jak riesling, pinot gris i chardonnay są uzupełnieniem najczęściej uprawianego sauvignon blanc, który nabiera tu bardziej zielonego i trawiastego charakteru.
Rodzinna winiarnia Waimea położona jest na równinach Waimea, które od dawna kojarzą się z doskonałymi winami dzięki obfitemu słońcu. Winiarnia została założona w 1993 roku przez rodzinę Bolitho. W ciągu ostatnich trzydziestu lat dwa pokolenia Bolithos posadziły tu ponad 140 hektarów winnic i tworzą nagradzane wina, które są sprzedawane na całym świecie. Kultywowana przez nich fizolofia produkcji łączy staroświatowe techniki wytwarzania wina z inowacyjnymi nowoświatowymi zabiegami.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pasuje do owoców morza, białego miesa (kurczak, indyk) ale sprawdzi sie idealnie jako aperitif.