Styczeń 2021
Waimea Sauvignon Blanc,
Orzeźwiające białe i rosé
Recenzja Sommeliera
Nuty agrestu, suszonych ziół i dojrzałej papai zachwycaja nosem, a pierwszy łyk tego wina ujawnia wyrazista kwasowosc oraz intensywne aromaty tropikalne i cytrusowe, które długo utrzymuja sie na podniebieniu. Mineralnosc i wibrujaca w ustach swiezosc sprawiaja, ze jest to doskonały aperitif lub dodatek do dan ze szparagów, lisciastych letnich sałatek czy pieczonego kurczaka z sezonowymi warzywami. Koniecznie degustowac schłodzone do temperatury 10-12°C.
Opis regionu i producenta

Charakterystyka wina
Szczep
Sauvignon Blanc
Producent
Waimea Estate
Kraj
Region
Nelson
Rocznik
2019
Uprawa
Konwencjonalna
Zawartość alkoholu
13.5%
Beczka
Stalowe tanki
Parowanie z jedzeniem
Pasuje do owoców morza, białego miesa (kurczak, indyk) ale sprawdzi sie idealnie jako aperitif.
Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość
Opis degustacyjny
Blady cytrynowy kolor.
Nuty tropikalnych (marakuja, grejpfrut) i zielonych owoców (limonka, zielone jabłko, agrest) połączone z wyczuwalna mineralnością i aromatami kwiatowymi.
Lekkie, wytrawne wino o krągłej, ale ożywczej kwasowości. Dużo tropikalnych owoców, brzoskwiń, grejpfrutów. Długi i mineralny finisz.