Montepulciano d'Abruzzo Casale Vecchio,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Połaczenie dojrzałego owocu i szesciu miesiecy w beczce z amerykanskiego debu zaowocowało niesamowicie szczodrym i bogatym winem na bazie szczepu montepulciano uprawianego we włoskiej Abruzji. Wino ma głeboka rubinowa szate z ceglastymi refleksami, intensywny oraz trwały i owocowy nos bez nachalnego alkoholu. Mozna w nim poczuc zapach czerwonych dojrzałych owoców, nut dymnych, przypraw, marcepanu i mokki. W ustach wyczuwamy smak dojrzałych jagód i ciemnej czekolady, mozemy cieszyc sie aksamitna, miekka tanina i długim finiszem. Serwowac w temperaturze 16-18 °C.
Opis regionu i producenta
Abruzja jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych regionów winiarskich we Włoszech, z którego wina można znaleźć na półkach sklepowych na całym świecie. Jest to kraina położona u wybrzeży Adriatyku, z bujną zielenią (dużo parków narodowych i rezerwatów) górzystym terenem i śródziemnomorskim klimatem. Same winnice sięgają czasów VII p.n.e. kiedy to Etruskowie zakładali pierwsze uprawy winorośli. Najbardziej popularnym szczepem w regionie jest montepulciano, dające krągłe czerwone wina pachnące śliwkami, czerwonymi owocami i przyprawami.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Bogate, miesne dania, ale równiez mniej oczywisty wybór: pikantne dania kuchni tajskiej na bazie warzyw!