Fariña Lágrima,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Swietne wino z Toro, powstajace z gron szczepu tinta de toro. Roczniki 2014, 2015, 2017 obsypane zostały medalami i bardzo wysokimi notami branzowymi. Grona do produkcji tego wina zebrano z 20-30 letnich krzewów winorosli. Po fermentacji w stalowych tankach, wino dojrzewało w beczkach z amerykanskiego i francuskiego debu przez okres 4 miesiecy. Nos wypełniony jest aromatami kwiatowo-fiołkowymi, ciemna jagoda, porzeczka, sliwka i malina. W ustach wino jest bogate, bardzo harmonijne, soczyste, z akcentem kawy na finiszu. Idealne w temperaturze 15-17 °C.
Opis regionu i producenta
Wino pochodzi z apelacji Toro w hiszpańskiej prowincji Castilla-León. Większość winnic położonych jest na umiarkowanych wysokościach 600-700 m n.p.m. Region swoją historią produkcji wina sięga czasów I wieku p.n.e. kiedy to starożytni grecy przekazali wiedzę jak produkować jakościowe wino celtyckim plemionom. Powstają tu wina wielkiej jakości, choć klimat bywa skrajnie kontynentalny. Zimą winorośle wystawione są na niskie temperatury, a w lecie na niską wilgotność oraz bardzo wysokie nasłonecznienie. Powierzchnia upraw rolnych sięga około 62 tys. ha, z czego pod uprawy winorośli użytkuje się ok. 8 tys. ha.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pieczone miesa, zwłaszcza jagniecina i wołowina z czosnkiem. Pieczone warzywa, dojrzałe sery i inne aromatyczne potrawy.