Weingut Forster Spätburgunder Rosé,
Niemcy
Recenzja Sommeliera
Wina z regionu Nahe sa niczym klejnot z południowo-zachodniej czesci Niemiec. W przypadku Forster Spatburgunder Rose mamy do czynienia z winem pełnym i aromatycznym. Powstało w 90% ze szczepu spatburgunder (znany swiatowo jako pinot noir), z gron uprawianych ekologicznie. Ma wspaniała miedziana szate, a w zapachu dominuje porzeczka, dojrzała truskawka i malina. W ustach dobrze zbudowane, gładkie, z orzezwiajacym tłem na finiszu. Doskonale połaczy sie z grillowanymi krewetkami lub łososiem z warzywami. Podawac schłodzone do temperatury 7-10 °C.
Opis regionu i producenta
Nahe jest jednym z mniejszych niemieckich regionów winiarskich, którego nazwa pochodzi od rzeki łączącej się z Renem. Tradycje winiarskie w Nahe mają ponad 2 tys. lat historii. Łagodne temperatury, dobre nasłonecznienie i skąpa ilość opadów gwarantują doskonałe warunki do upraw winorośli na terenach o dużym zróżnicowaniu geologicznym gleb. Podobnie jak w większość regionów nad Renem lub w jego pobliżu, najbardziej prestiżowe wina są tam wytwarzane z odmiany riesling, który mimo swej popularności zajmuje jedynie ok. 25% wszystkich nasadzeń. W regionie rośnie liczba odmian czerwonych, a nasadzenia dornfelder, spätburgunder i portugieser wzrosły czterokrotnie od 1990 roku, co niejako odzwierciedla różnorodność Nahe pod względem terroir.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Owoce morza z grilla, łosos z warzywami, lekkie sałatki.