Du Plevaux Chenin Blanc - Viognier,
Recenzja Sommeliera
Linia win Du Plevaux jest wytwarzana wyłacznie z gron z najlepszych parceli lezacej na zachodzie RPA winnicy Imbuko. Grona sa zbierane recznie, a plony ograniczaja sie do kilku ton najlepszych jakosciowo owoców. Wino zostało poddane fermentacji w kadziach stalowych, aby zachowac owocowy i swiezy charakter. Jego podstawa jest bodajze najpopularniejszy w RPA szczep chenin blanc, zmieszany z aromatycznym szczepem viognier. Harmonijny blend skutkuje aromatem swiezych, słodko-kwasnych jabłek i owoców tropikalnych połaczonych z kragłymi owocami pestkowymi (brzoskwinia, morela). Pełne i kremowe, wino jest eleganckie i zmysłowe, a jednoczesnie cechuje sie swiezoscia typowa dla białych win z RPA. Serwowac w temperaturze 10-13 °C.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Swietnie smakuje ze szparagami, drobiem, wedzonymi rybami, daniami kuchni azjatyckiej i meksykanskiej.