P Patritti Shiraz,
Australia
Recenzja Sommeliera
Wino powstało na bazie szczepu shiraz, z wyczuwalnymi silnymi aromatami ciemnych owoców leśnych (czarna porzeczka, jeżyna, jagoda). Na drugim planie można zauważyć dodatek wygładzających nut beczkowych (wanilia, skóra, kokos, runo leśne) i wyróżniającym się akcentem tak charakterystycznych dla szczepu aromatów
pieprzowych i suszonych ziół, które nadają winu szczególnego charakteru. Wino zdobyło wysokie nowy w James Halliday's Wine Companion oraz 91 puntową ocenę w rankingu Winesearcher. Najlepiej degustować w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Południe Australii jest największym regionem winiarskim tego kraju, zarówno pod kątem powierzchni, jak i produkcji win. Produkuje się tam ponad połowy wszystkich win australijskich. Na przestrzeni wielu kilometrów występuje tam kilka stref klimatycznych. Genezę tamtejszego winiarstwa datuje się na koniec XVIII w., kiedy to sprowadzono na ten obszar pierwsze sadzonki z Rio de Janeiro oraz Przylądka Dobrej Nadziei. Początki produkcji wina nie należały do najłatwiejszych ze względu na problematyczny niedobór wody. Przy odpowiednim wykorzystaniu wydajnych systemów nawadniających uprawy region okazał się świetny do dużych upraw, a prawdziwy boom eksportowy rozpoczął się pod koniec XX w. i trwa do dzisiaj.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Bardzo dobrze pasuje do wołowiny, baraniny oraz innych mięs z grilla.