Lagoalva Reserva,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Tejo, rozciągnięte wzdłuż Tagu, to jeden z najstarszych regionów Portugalii. Dziś, dzięki działaniom lokalnej komisji i winiarzy, przeżywa „drugą młodość” stając się modnym wyborem dla konsumentów. Quinta da Lagoalva, piękna posiadłość od wieków słynąca z oliwy i wina, jest wzorcowym przykładem obecnego stanu rzeczy, łącząc tradycję i otwarcie na świat. I takie jest to wino, spinające klamrą nieoczywistość alfrocheiro, temperament syrah i krzepę touriga nacional, zespolonych w dębowej ramie. Kawał wina i wrażeń. A że zaczyna się sezon na ruszt...
Opis regionu i producenta
Regiony winiarskie regionu leżą nad rzeką Tejo, najdłuższą na Półwyspie Iberyjskim. Żyzne gleby aluwialne od dawna dostarczały miejscowej ludności rekordowych plonów owoców i warzyw, a wino również korzysta z bogactwa rzeki – nie tylko w Portugalii, ale także w środkowej Hiszpanii. Winorośl posadzona na niżej położonych terenach w pobliżu Tejo cieszy się naturalnym nawadnianiem, co może prowadzić do nadmiernych plonów. W związku z tym region zajmuje drugie miejsce pod względem całkowitej rocznej produkcji wina: duży procent tej produkcji wytwarzają spółdzielnie, a nie pojedyncze gospodarstwa.
Posiadłość Quinta da Lagoalva jest częścią regionu o wyjątkowym naturalnym pięknie, rozciągającym się na południowym brzegu rzeki Tag. W 1834 roku Quinta da Lagoalva została kupiona przez Henrique Teixeira de Sampayo, pierwszego hrabiego Póvoa. 45 ha winnic Quinta da Lagoalva znajduje się w najlepszych “terroirs” regionu Ribatejo i obejmuje zarówno krajowe, jak i międzynarodowe odmiany winogron o najlepszych cechach do produkcji doskonałych win.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealny dodatek do mięs i dziczyzny, dań pieczonych w piecu i dojrzałych serów.