Barahonda Barrica Tinto,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Regiony Murcia i Valencia mają wspólną gwiazdę ich znanych apelacji (od Yecla, przez Jumilla i i Almansa, aż po Alicante). Jest nią szczep monastrell, znany także jako mataro i mourvèdre. Ta ostatnia nazwa, słusznie zresztą, sugeruje różne teorie na temat pochodzenia. Jedno nie ulega wątpliwości: bardzo szybko zyskuje sympatię. Przykładem może być wino od jego specjalisty: głęboka suknia podkreślona przez syrah, kremowe i krzepkie ciało, konfiturowe aromaty czarnych owoców i okrasa z pieprzu, wanilii, goździków i fiołków. Dekantacja por favor!
Opis regionu i producenta
Położona w cieplejszej, południowo-wschodniej części Hiszpanii Yecla jest jednym z najstarszych regionów winiarskich w kraju. Historia regionu sięga VI wieku. Wyższe położenie geograficzne Yecli powoduje niższe temperatury niż w sąsiednich regionach, co sprawia, że wina są jaśniejsze i bardziej aromatyczne. Gliniane podłoże zatrzymuje wodę, która jest niezbędna dla zdrowia winorośli w tym suchym klimacie. Powoduje to większą ogólną koncentrację i złożoność wina. W ostatnich latach widoczne jest ponowne odkrycie Yecli przez amerykańskich dziennikarzy i konsumentów, które zainicjowało międzynarodowe uznanie dla win opartych na uprawianym tam szczepie monastrell.
Rodzina Candela założyła bodegę w 1925 roku i jest najstarszym producentem w regionie Yecla. Winnice znajdują się na wysokości 713 metrów (2339 stóp). W ostatnich latach winnica przekształciła się z producenta szeroko dostępnych win w stronę wytwornych i często nagradzanych win o bardzo wysokiej jakości.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealnie komponuje się z wieprzowiną, pastrami, twardymi serami, ale również z pizzą margheritą.