Storica Valpolicella Classico Superiore DOC,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wszystkie drogi włoskich winiarzy prowadzą do pięknej, antycznej, tętniącej życiem Werony, gdzie co roku odbywa się ich święto: targi „Vinitaly”. Zaś niemal wszystkie drogi z miasta prowadzą do leżącej tuż obok Valpolicella. Jak na ironię losu, wina o tej nazwie stanowią dziś zaledwie 25% powstających na jej terenie, ustępując miejsca Amarone i Ripasso, czyli „większym braciom”. Spieszmy się zatem doceniać jej wiśniową soczystość, lekko chropowatą fakturę i zadziorny, gorzkawo-owocowy finisz.
Opis regionu i producenta
Apelacja Valpolicella DOC znajduje się we włoskim regionie Veneto (pol. Wenecja Euganejska) ze stolicą w romantycznie Weronie. Region jest liderem w produkcji wina włoskiego, z bardzo długą historią upraw oraz różnorodnością win, które są tam produkowane w praktycznie każdym wydaniu. Sama apelacja Valpolicella powstała w latach 60. ubiegłego wieku i od tego czasu z roku na rok produkuje coraz bardziej jakościowe i doceniane na świecie wina, wychodzące z cienia prestiżowych Amarone della Valpolicella czy Recioto della Valpolicella (apelacje o wyższym statusie, ze względu na selekcję gron, appassimento i długie dojrzewanie w beczkach przed wypuszczeniem (Amarone).
Historia rodziny Fabiano sięga 1912 roku, kiedy to założyciel Francesco Fabiano wraz ze swoim synem zajmował się sprzedażą swoich win w Wenecji. Dzięki rozwojowi handlu w latach ‘80 i ‘90 Fabiano stał się jedną z wiodących piwnic w regionie. Obecnie, firmą zarządza czwarte pokolenie rodziny. Wina produkowane są w wydaniu premium - w ilościach nie większych niż 500 tys but.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonale smakuje z dojrzałymi serami, grillowanym lub pieczonym mięsem (czerwonym) oraz pasztetem.