Altamente Volalto Monastrell,
Recenzja Sommeliera
Mawia się, że szczep monastrell ma “podwójne obywatelstwo”. W Hiszpanii pod wyżej wymienioną nazwą, a we Francji jako mourvèdre. W kraju słynącym z pysznej szynki Jamon, Monastrell jest bardzo spopularyzowany przede wszystkim na południu. Intensywny, taniczny, ze znaczną kwasowością. We Francji natomiast nabiera więcej finezji. W przypadku naszego okazu mamy do czynienia z winem mocno skoncentrowanym, odważnym, o wysokiej taninie i kwasowości, a jednocześnie wciąż pełnym owocu. Czerwone, dojrzałe owoce i śliwki otulone są nutami ciemnej czekolady, pieprzu i dębu, wynikającymi z umiejętnego użycia beczki. Świetne do baraniny bądź steka, poradzi sobie również w towarzystwie past na bazie sosu pomidorowego. Podawać w temperaturze 18-20°C.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Makarony w sosach, baranina, steki wołowe