Maj 2021

Altamente Volalto Monastrell,

Ikona typu subskrypcji
Rześkie i charakterne czerwone

Mawia się, że szczep monastrell ma “podwójne obywatelstwo”. W Hiszpanii pod wyżej wymienioną nazwą, a we Francji jako mourvèdre. W kraju słynącym z pysznej szynki Jamon, Monastrell jest bardzo spopularyzowany przede wszystkim na południu. Intensywny, taniczny, ze znaczną kwasowością. We Francji natomiast nabiera więcej finezji. W przypadku naszego okazu mamy do czynienia z winem mocno skoncentrowanym, odważnym, o wysokiej taninie i kwasowości, a jednocześnie wciąż pełnym owocu. Czerwone, dojrzałe owoce i śliwki otulone są nutami ciemnej czekolady, pieprzu i dębu, wynikającymi z umiejętnego użycia beczki. Świetne do baraniny bądź steka, poradzi sobie również w towarzystwie past na bazie sosu pomidorowego. Podawać w temperaturze 18-20°C.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

monastrell

Producent

Altamente Vinos

Kraj

Region

Murcia, DO Jumilla

Rocznik

2018

Uprawa

Ekologiczna certyfikowana

Zawartość alkoholu

14%

Beczka

6 miesięcy w dębie francuskim

Parowanie z jedzeniem

Makarony w sosach, baranina, steki wołowe

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Głęboka szklista purpura.
Ikona nosa
Ciemna czekolada, nuty korzenne, dojrzała śliwka, ciemne jagody.
Ikona ust
Soczysta nuta ciemnych owoców, pieprzna pikantność, wyraźna tanina.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots