Vina Garces Silva Boya Syrah,
Recenzja Sommeliera
Nazwa win z linii “Boya” jest metaforą (pol. boja) punktu, boi, w chilijskiej Dolinie Leyda, gdzie wszystkie zmienne chłodnego klimatu wspólnie pozwalają na maksymalizację potencjału powoli dojrzewających owoców. Jest to linia młodych win, które łatwo rozpoznać po swojej naturalnej świeżości. Standardowo szczep syrah potrafi dać wina zarówno średniej, jak i solidnej, tęgiej budowy. Charakterystyczna kwasowość (częściej w wydaniu francuskim) oraz szorstkość dają winom na bazie tego szczepu spory potencjał dojrzewania. W przypadku Boya Syrah mamy do czynienia z winem o doskonałej koncentracji owocu, pełnym świeżości i wyjątkowego charakteru. W winie wyczuwalne są aromaty ciemnych owoców, czarnej porzeczki, śliwki, goździków, tytoniu i przypraw. Mimo charakteru, tanina jest dość miękka, a kwasowość utrzymana w ryzach. Podawać w temperaturze 17-18°C.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Posmakuje z soczystym stekiem, jagnięciną z rusztu.