Aroa Jauna Crianza,
Recenzja Sommeliera
Wino jest efektem zmyślnie połączonej mieszanki szczepów (cabernet sauvignon, tempranillo, merlot, garnacha). W procesie produkcji zostało poddane fermentacji malolaktycznej, a następnie leżakowaniu przez 12 miesięcy w beczkach i minimum 12 miesięcy w butelkach. Zabieg leżakowania dodał niewątpliwie elegancji oraz balansu dla całości kompozycji. W efekcie możemy cieszyć się winem, w którym widać zmysł winiarza i pomysł na stworzenie czegoś unikatowego, nowoczesnego, ale jednocześnie oddającego cechy regionu oraz szczepów win. Wyczuwamy w nim dużo dojrzałego owocu - wiśnie, śliwki, owoce leśne, ale również kakao, lukrecję, pikantne i pieprzne przyprawy, suszone liście. Wino jest pełne, gładkie, z łagodnym, ale też rześkim finiszem. Warto zdekantować 1-2 godziny przed spożyciem. Podawać w 15-18°C.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Grillowana wołowina, carpaccio z buraka, desery na bazie gorzkiej czekolady, np. brownie z powidłami porzeczkowymi lub śliwkowymi.