Maj 2021

Pietra Susumaniello,

Ikona typu subskrypcji
Gładkie i owocowe czerwone

Apulia nie przestaje wprowadzać do naszej świadomości nowych nazw szczepów: negroamaro, nero di Troia, malvasia nera, fiano minutolo, sangiovese. Teraz przyszedł czas na susumanielo, wymienione po sangiovese, jako że jest z nim genetycznie spokrewnione, choć oczywiście inne. Więcej purpury w kolorze, nuty owoców o ciemniejszym charakterze, lecz równie kwiatowe. Oczywiście warunki klimatyczne Salento dodały gęstości i mocy, które są równoważone przez kwasowość, a leżakowanie we francuskim dębie dodało aromatów wanilii i przypraw. Mięsa z grilla na nie czekają, zwłaszcza jagnięcina z tymiankiem i rozmarynem. Podawać w temperaturze 17-18°C.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Susumaniello

Producent

Menhir Salento

Kraj

Region

Puliga

Rocznik

2019

Uprawa

Zrównoważona

Zawartość alkoholu

14%

Beczka

Co najmniej 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego

Parowanie z jedzeniem

Doskonale paruje się z makaronami na bazie sosu pomidorowego, półtwardymi serami i dojrzewającymi wędlinami.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Intensywna purpurowa barwa.
Ikona nosa
Przewaga ciemnych owoców (jeżyny, śliwki i jagody z elementami wiśni) oraz delikatnym wpływem dębiny.
Ikona ust
Wytrawne, delikatne wino pełne lekkiego owocowego charakteru.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots