Pietra Susumaniello,
Recenzja Sommeliera
Apulia nie przestaje wprowadzać do naszej świadomości nowych nazw szczepów: negroamaro, nero di Troia, malvasia nera, fiano minutolo, sangiovese. Teraz przyszedł czas na susumanielo, wymienione po sangiovese, jako że jest z nim genetycznie spokrewnione, choć oczywiście inne. Więcej purpury w kolorze, nuty owoców o ciemniejszym charakterze, lecz równie kwiatowe. Oczywiście warunki klimatyczne Salento dodały gęstości i mocy, które są równoważone przez kwasowość, a leżakowanie we francuskim dębie dodało aromatów wanilii i przypraw. Mięsa z grilla na nie czekają, zwłaszcza jagnięcina z tymiankiem i rozmarynem. Podawać w temperaturze 17-18°C.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonale paruje się z makaronami na bazie sosu pomidorowego, półtwardymi serami i dojrzewającymi wędlinami.