Trebbiano d'Abruzzo Valle Reale,
Recenzja Sommeliera
Szczep trebbiano, zwany we Francji ugni blanc, jest przede wszystkim uosobieniem lekkości i zwiewności. We Włoszech rodzina szczepów trebbiano, do której należy m. in. trebbiano toscano, trebbiano di soave, trebbiano romagnolo, trebbiano spoletino, czy trebbiano d'abruzzo, odpowiada za niemal jedną trzecią produkcji białego wina w kraju. W przypadku Trebbiano d’Abruzzo z winnicy Valle Reale, mamy do czynienia z winem dość złożonym, posiadającym kilkuletni potencjał dojrzewania w butelce. Jest pełne elegancji, złożone, bogate w nuty żółtych kwiatów, miodu, cytrusów. W ustach jest bardzo szczodre, gładkie, soczyste, o dobrze ułożonej mineralności z długim finiszem. Podawać schłodzone do temperatury 8-10°C.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Dania wegetariańskie, owoce morza, grillowane ryby.