Elara Sauvignon Gris,
Nowa Zelandia
Recenzja Sommeliera
Sauvignon gris jest białą odmianą winorośli o różowym kolorze winogron, które są klonalną mutacją szczepu sauvignon blanc. i jest uprawiany przede wszystkim w Bordeaux i Chile oraz Nowej Zelandii, gdzie zyskuje na coraz większej popularności. Sauvignon gris jest zdecydowanie mniej aromatycznym szczepem niż jego “starszy brat” sauvignon blanc. Z pewnością jest jednak w stanie wyprodukować, jak w przypadku Elara Sauvignon Gris, bardzo ciekawe wina. W winie Elara na pierwszy front wychodzą cytrusy, przechodzące w dojrzałą nektarynkę, mango i melon z lekkimi nutami miodu, lawendy i trawy. W smaku, oprócz cytrusów, wyczuwalna jest marakuja. Wino posiada niesamowitą koncentrację smaków oraz walorów tak rzadko pojawiającego się “solo” szczepu. sauvignon gris.
Opis regionu i producenta
Region Nelson znajduje się na zachód od Marlborough i skupia głównie małych, butikowych producentów, którzy stawiają na różnorodność i jakość tworzonych win. Historia upraw sięga XVII w., kiedy to niemieccy osadnicy posadzili pierwsze krzaki winorośli. Praktycznie wszystkie z 22 winnic są rodzinnymi biznesami, stąd odwiedzając uprawy i posiadłości spotkamy się z niesamowicie ciepłym przyjęciem połączonym niejednokrotnie z degustacją flagowych win. Klimat jest tam deszczowy i chłodny. Latem grona dojrzewają podczas długich, słonecznych dni, a wpływ chłodnej bryzy z pobliskiej zatoki Tasman pomaga zachować świeżość i czystość owoców. Białe szczepy, takie jak riesling, pinot gris i chardonnay są uzupełnieniem najczęściej uprawianego sauvignon blanc, który nabiera tu bardziej zielonego i trawiastego charakteru.
Rodzinna winiarnia Waimea położona jest na równinach Waimea, które od dawna kojarzą się z doskonałymi winami dzięki obfitemu słońcu. Winiarnia została założona w 1993 roku przez rodzinę Bolitho. W ciągu ostatnich trzydziestu lat dwa pokolenia Bolithos posadziły tu ponad 140 hektarów winnic i tworzą nagradzane wina, które są sprzedawane na całym świecie. Kultywowana przez nich fizolofia produkcji łączy staroświatowe techniki wytwarzania wina z inowacyjnymi nowoświatowymi zabiegami.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Tarta ze świeżymi szparagami, kozi ser, grillowane warzywa, owoce morza skropione świeżym sokiem z cytryny lub limonki.