Czerwiec 2021

Cabernet Franc Mascota,
Argentyna

Ikona typu subskrypcji
Rześkie i charakterne czerwone

Cabernet franc, choć jest uprawiany niemal na całym świecie, nie należy do oczywistych wyborów win z Argentyny. Sam szczep pochodzi z Francji, gdzie szeroko uprawiany jest w regionie Bordeaux oraz Dolinie Loary. Często (zwłaszcza w Dolinie Loary) jest składnikiem win o lżejszym ciele, jednak odpowiednio obsadzony wraz z umiejętnym wykorzystaniem beczki dębowej, potrafi dać wina bardzo wyraziste, pełne aromatów i sprężystości. Ciekawymi przykładami są tutaj właśnie wina z Argentyny oraz Węgier (okolice Balatonu). 

Nasz “Franek”, jest pełny niczym emocje podczas argentyńskiego tanga. Sprężysty jak włókna najpyszniejszej argentyńskiej wołowiny. Charakterny jak ludzie, którzy od dekad uprawiają winogrady u podnóża Andów. Zdecydowanie warty uwagi (soczysty owoc, bogaty aromat, umiejętne wykorzystanie francuskiego dębu). Podawać w temperaturze 17°-19°C.

Opis regionu i producenta

Mendoza jest to najważniejszy region winiarski spośród wszystkich w Argentynie - odpowiada za ok. 75% produkcji wina całego kraju. Region jest siedzibą ponad 1,5 tys. winnic, zlokalizowanych w trzech kluczowych okręgach. Produkcja argentyńskich win na bazie szczepu malbec historycznie wywodzi się właśnie z Mendozy - z górzystych regionów Lujan de Cuyo i Uco Valley. Gleby są tam zróżnicowane pod względem struktury, a system irygacyjny, nawadniający winnice wodą z topniejących lodowców, sięga czasów hiszpańskich konkwistadorów. Jak w większości argentyńskich regionów, uprawy zlokalizowane są często na stromych zboczach, ze względu na pozytywny wpływ chłodnych górskich nocy na rozgrzane w ciągu dnia grona.

Winnice Mascota Vineyards leżą u podnóża Andów, w pobliżu rzeki Mendoza. Okręg Cruz de Piedra jest częścią tradycyjnego „Primera Zona”, tj. obszaru winiarskiego premium. To właśnie na tym obszarze powstały prestiżowe marki argentyńskiego przemysłu winiarskiego. Winnice zajmują 100 hektarów ziemi, z czego 97 jest obsadzonych winogronami. Główne produkowane odmiany to cabernet sauvignon, malbec, cabernet franc i shiraz wśród czerwonych oraz chardonnay wśród białych. Najstarsze obsadzenia szczepem cabernet sauvignon liczą sobie ponad 41 lat. Uprawiane winorośle wystawione są na wiatr schodzący z gór i szerokie zakresy temperatur, dzięki czemu grona są bardziej skoncentrowane, a produkowane z nich wino pełniejsze i bardziej kompleksowe.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Cabernet Franc

Producent

Mascota Vineyards

Kraj

Argentyna

Region

Mendoza

Rocznik

2018

Uprawa

Konwencjonalna

Zawartość alkoholu

14%

Beczka

15 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu

Parowanie z jedzeniem

Dojrzałe sery, wieprzowina z grilla, steki wołowe, jagnięcina.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Szklisty głęboki rubin z fioletowymi refleksami.
Ikona nosa
Dojrzałe ciemne jeżyny, czarne porzeczki, leśne owoce, nuta dymna, mokka, eukaliptus, pieprz i goździki.
Ikona ust
Wino dobrze zbudowane, prezentuje aromaty dojrzałych czerwonych owoców z nutami eukaliptusa i czarnego pieprzu.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots