Cabernet Franc Mascota,
Argentyna
Recenzja Sommeliera
Cabernet franc, choć jest uprawiany niemal na całym świecie, nie należy do oczywistych wyborów win z Argentyny. Sam szczep pochodzi z Francji, gdzie szeroko uprawiany jest w regionie Bordeaux oraz Dolinie Loary. Często (zwłaszcza w Dolinie Loary) jest składnikiem win o lżejszym ciele, jednak odpowiednio obsadzony wraz z umiejętnym wykorzystaniem beczki dębowej, potrafi dać wina bardzo wyraziste, pełne aromatów i sprężystości. Ciekawymi przykładami są tutaj właśnie wina z Argentyny oraz Węgier (okolice Balatonu).
Nasz “Franek”, jest pełny niczym emocje podczas argentyńskiego tanga. Sprężysty jak włókna najpyszniejszej argentyńskiej wołowiny. Charakterny jak ludzie, którzy od dekad uprawiają winogrady u podnóża Andów. Zdecydowanie warty uwagi (soczysty owoc, bogaty aromat, umiejętne wykorzystanie francuskiego dębu). Podawać w temperaturze 17°-19°C.
Opis regionu i producenta
Mendoza jest to najważniejszy region winiarski spośród wszystkich w Argentynie - odpowiada za ok. 75% produkcji wina całego kraju. Region jest siedzibą ponad 1,5 tys. winnic, zlokalizowanych w trzech kluczowych okręgach. Produkcja argentyńskich win na bazie szczepu malbec historycznie wywodzi się właśnie z Mendozy - z górzystych regionów Lujan de Cuyo i Uco Valley. Gleby są tam zróżnicowane pod względem struktury, a system irygacyjny, nawadniający winnice wodą z topniejących lodowców, sięga czasów hiszpańskich konkwistadorów. Jak w większości argentyńskich regionów, uprawy zlokalizowane są często na stromych zboczach, ze względu na pozytywny wpływ chłodnych górskich nocy na rozgrzane w ciągu dnia grona.
Winnice Mascota Vineyards leżą u podnóża Andów, w pobliżu rzeki Mendoza. Okręg Cruz de Piedra jest częścią tradycyjnego „Primera Zona”, tj. obszaru winiarskiego premium. To właśnie na tym obszarze powstały prestiżowe marki argentyńskiego przemysłu winiarskiego. Winnice zajmują 100 hektarów ziemi, z czego 97 jest obsadzonych winogronami. Główne produkowane odmiany to cabernet sauvignon, malbec, cabernet franc i shiraz wśród czerwonych oraz chardonnay wśród białych. Najstarsze obsadzenia szczepem cabernet sauvignon liczą sobie ponad 41 lat. Uprawiane winorośle wystawione są na wiatr schodzący z gór i szerokie zakresy temperatur, dzięki czemu grona są bardziej skoncentrowane, a produkowane z nich wino pełniejsze i bardziej kompleksowe.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Dojrzałe sery, wieprzowina z grilla, steki wołowe, jagnięcina.