Dalton Canaan Red,
Recenzja Sommeliera
Wina izraelskie, szczególnie te pochodzące z Galilei, już kilka lat temu przestały być na naszym rodzimym rynku egzotyką, choć wciąż produkcja kraju pozostaje nieznaczną w porównaniu do innych znanych krajów winiarskich. Rosnąca popularność win z Izraela wynika z rozwoju nowych terroir, o chłodniejszym klimacie (takich jak Wzgórza Golan), oraz z niewątpliwej dbałości o jakość krajowych producentów wina. Czerwone wino Canaan z Dalton Winery jest połączeniem szczepów shiraz, cabernet sauvignon, merlot oraz petit shiraz. Jest winem czysto hedonistycznym, doskonale łączącym się z wieloma daniami, w szczególności kuchni śródziemnomorskiej. Owoc jest bardzo wyraźny i czysty. Sporo tu wiśni, śliwki, nut pieprzu oraz wanilii. Jest to wino wegańskie i koszerne. Serwować w temperaturze 18-20°C.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Makarony, sery, pizza, burgery wołowe, kurczak.