Matsu El Picaro,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Wino Bodegas Matsu powstało ze szczepu Tinta de Toro, które jest szerzej znane jako tempranillo. Jest to jedna z nazw szczepu, pozostałe to np. tinta del pais czy tinto fino, choć pewne różnice istnieją - dla przykładu tinta de toro ma mniejsze jagody o grubszej skórce. W przypadku naszego wina mamy do czynienia ze 100% tinta de toro. Grona zebrane zostały z mający dziewięćdziesiąt lat krzewów prowadzonych biodynamicznie. Wino posiada piękny, głęboki kolor, cechuje się nutami dojrzałych i soczystych jeżyn oraz leśnych jagód z mineralnym tłem. W ustach wino jest strukturalne, dobrze zbudowane, oparte na intensywnej taninie i rześkiej kwasowości. Wino jest świetnie ułożone. Dobre do picia już, ale spokojnie można dać mu kilka lat. Warto podać je z soczystą wołowiną czy też z grillowaną jagnięciną. Serwować w temperaturze 14-16°C.
Opis regionu i producenta
Wino pochodzi z apelacji Toro w hiszpańskiej prowincji Castilla-León. Większość winnic położonych jest na umiarkowanych wysokościach 600-700 m n.p.m. Region swoją historią produkcji wina sięga czasów I wieku p.n.e. kiedy to starożytni grecy przekazali wiedzę jak produkować jakościowe wino celtyckim plemionom. Powstają tu wina wielkiej jakości, choć klimat bywa skrajnie kontynentalny. Zimą winorośle wystawione są na niskie temperatury, a w lecie na niską wilgotność oraz bardzo wysokie nasłonecznienie. Powierzchnia upraw rolnych sięga około 62 tys. ha, z czego pod uprawy winorośli użytkuje się ok. 8 tys. ha.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
TJagnięcina z grilla, steki wołowe o niskim stopniu wysmażenia.