Teperberg Vision Malbec,
Recenzja Sommeliera
Malbec, szczep pochodzący z południowo-zachodniej Francji (region Cahors), uprawiany jest w wielu krajach. Dużą popularność zdobył w Argentynie, gdzie stał się “winną” wizytówką kraju. Charakteryzuje się grubą skórką, wymaga sporej ekspozycji na promienie słoneczne. Potrafi dać wina szczodre, o wysokim poziomie kwasowości oraz szorstkiej taninie. W najlepszych wydaniach tworzy się z niego wina długowieczne. W przypadku tego wina, ciekawostką jest mniej oczywiste pochodzenie, jakim jest Izrael. Grona przechodza fermentację malolaktyczną po czym jabłkowo-mlekową. W dębinie spędzają 3 miesiące nabierając pełnego kształtu i bogactwa. Z pozoru nieco szorstkie, ale po chwili dotlenienia nabiera dojrzałego, wyraźnie owocowego charakteru. Wyraźnie wyczuwalna śliwka, jeżyna, czarna porzeczka, wanilia. Serwować w temperaturze 16-18°C.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Steki wołowe, burgery, niebieski ser.