Cantina Lavis Gewürztraminer,
Recenzja Sommeliera
Gewürztraminer jest szczepem, który kocha chłodniejsze siedliska i tam odnajduje się najlepiej. Powstałe z niego wina są bardzo bogate i aromatyczne. Potęga akcentów kwiatowych, owocu liczi, goździków jest jego wizytówką. Doskonale łączy się z balsamico i odnajduje się w połączeniu z daniami kuchni azjatyckiej, orientalnej. Pochodzenie szczepu z południowego Tyrolu potwierdziły ostatnie badania DNA. W przypadku tego wina, kolor jest głęboki, złocistożółty. Nos jest natomiast bogaty w kwiatowo- korzenny aromat. Wyczuwamy w nim owoce tropikalne, białe kwiaty, różę, liczi, goździki i gałkę muszkatałową. W ustach jest pełne i spójne. Fenomenalne z daniami kuchni azjatyckiej! Proponujemy podać w temperaturze 10-12°C.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Szerokie spektrum dań kuchni azjatyckich (tajska, chińska, japońska, wietnamska).