Casabianca Prosecco Superiore,
Recenzja Sommeliera
Prosecco Casabianca Extra Dry jest musującym winem, które powstało ze szczepu Prosecco (Glera). Jest to bez wątpienia najsłynniejszy rodzaj włoskiego wina, w najbardziej popularnej konfiguracji jest przyjemnie musujące, pobudzające i wyraziste. W nosie wyczuwalnne są cudowne aromaty zielonych jabłek. Na podniebieniu dominują nuty gruszki, uzupełnione delikatnymi nutami cytrusowymi na finiszu. Absolutna rozkosz, która sprawi, że każda okazja będzie niezapomnianym przeżyciem. Polecane przed jedzeniem jako aperitif oraz po jedzeniu na dopełnienie wspaniałego wieczoru. W tym przypadku mamy do czynienia z prosecco klasy superiore z DOCG. Serwować dobrze schłodzone, w okolicach temperatury 6-8°C.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Polecane jako aperitif przed posiłkiem na pobudzenie kubków smakowych.