Moroki Sauvignon Blanc,
Nowa Zelandia
Recenzja Sommeliera
Moroki oznacza w języku maoryskim „kontynuować” lub „do teraźniejszości”. Współpraca kilku winiarzy, którzy mają jeden cel - stworzyć łatwe do picia białe wino, charakteryzujące się świetną jakością. To nowozelandzkie wino zachwyca elegancko wytrawnym smakiem. Charakteryzuje się jasnożółtą barwą z zielonkawymi odcieniami. Wino jest wytrawne i świeże, z nutami trawy, cytrusów i marakui - jest bardzo soczyste i szybko gasi pragnienie, szczególnie w upalne dni. Dzięki żywej i owocowej kwasowości to sauvignon blanc jest cudownie świeże i żywe na podniebieniu. Na finiszu, wino ostatecznie charakteryzuje się sporą długością. Idealny towarzysz na gorące letnie wieczory! Warto schłodzić do 10-12°C.
Opis regionu i producenta
Marlborough znajduje się w północno-wschodniej części nowozelandzkiej południowej wyspy. Jest największym winiarskim regionem kraju, odpowiadającym za jedną trzecią produkcji wina. To również dom dla ponad 150 producentów. Ponad połowa win powstających w regionie bazuje na szczepie sauvignon blanc (w tym jedne z najlepszych na świecie), natomiast pinot noir plasuje się na drugiej pozycji z ok. 10% udziałem w produkcji.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Dobrze komponuje się z sushi, smażonymi warzywami z filetem z łososia, skropionym odrobiną cytryny i ajskie zielone curry.