Piedemonte Cuatro Tierras,
Recenzja Sommeliera
Północna Hiszpania produkuje świetne czerwone wino - oczywiście wszystkim znana jest Rioja, która podbiła już światowy rynek oraz serca miłośników jakościowych win czerwonych, ale tuż obok, w Navarra, powstają równie konkurencyjne i jakościowe wina. Wino Cuatro Tierras jest mieszanką czterech uznanych czerwonych odmian winogron - tempranillo, garnacha, cabernet sauvignon i merlot. Jest ono stworzone ze specjalnej selekcji gron pochodzących z czterech dobrze zróżnicowanych pod kątem gleby i mikroklimatu obszarów zapewniających różnorodność smaków oraz najlepsze warunki dla każdego ze szczepów. W winie czujemy intensywne aromaty dojrzałych czerwonych owoców oraz kompotu, doskonale komponujące się z pikantnymi i prażonymi nutami dojrzewania w beczce. Lekko słodki początek ustępuje miejsca długiemu, owocowemu winu z dobrą kwasowością i dużą dozą świeżości na finiszu. Serwować w temperaturze 16-18°C.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Grillowane mięsa, gulasz z czerwonego mięsa, selekcja starzonych serów lub wędlin. Idealny do czekolad o dużej intensywności kakao.