Pratello Lugana Catulliano,
Recenzja Sommeliera
Winogrona szczepu trebbiano pochodzą ze wzgórz morenowych w pobliżu jeziora Garda, gdzie cieszą się idealnym oświetleniem i stałą wentylacją, pozwalającym na osiągnięcie pełnej dojrzałości owocu. Po zbiorach winogrona przechodzą zimną macerację, po której wino jest fermentowane i leżakowane w kadziach ze stali nierdzewnej przez 3 miesiące i w butelkach przez kolejne 3 miesiące. W winie wyczuwalne są aromaty brzoskwini, moreli, nektarynki, cytrusów (limonka, dojrzała cytryna) oraz jabłka, uzupełnione przez delikatne nuty kwiatowe. W smaku wyczuwamy w nim harmonijną równowagę pomiędzy słodyczą a kwasowością oraz subtelne smaki białych kwiatów i żółtych owoców pestkowych z nutka miodową. Serwować w temperaturze 10-16°C.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealnie komponuje się z grillowaną rybą, makaronem pszennym z owocami morza lub z białą truflą.