Wrzesień 2021
Pepa Porter Godello,
Orzeźwiające białe i rosé
Recenzja Sommeliera
Nowoczesne i modne w tym sezonie hiszpańskie godello, w jednocześnie wyrafinowanym i orzeźwiającym stylu. Pochodzi z galicyjskiego Monterrei, które charakteryzuje się ekstremalnymi wahaniami temperatur w ciągu dnia. Pepa Porter jest stworzone w efekcie starannej pracy w winnicy oraz odpoczynku zebranych gron przez 4 miesiące na drobnym osadzie. Wino o jasnej, przejrzystej barwie i czystym, cytrusowym nosie z elementami owoców pestkowych i nut kwiatowych. Idealna temperatura serwowania to 8-10 °C.

Charakterystyka wina
Szczep
Godello
Producent
Adegas Terrae
Kraj
Region
Galicja, Monterrei DO
Rocznik
2020
Uprawa
Konwencjonalna
Zawartość alkoholu
13%
Beczka
4 miesiące na osadzie (sobre lias)
Parowanie z jedzeniem
Idealne do ryż lub makaronu z owocami morza oraz łagodnych serów.
Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość
Opis degustacyjny
Jasne, z cytrynowymi refleksami, czyste, przejrzyste i lśniące.
Czysty nos z wyraźnym owocowym charakterem, cytrusami, białymi i pestkowymi owocami oraz lekkimi kwiatowymi akcentami.
W samku wino jest świeże i gładkie, krągłe i lekko słodkie. Dobrze zbalansowana, średnia struktura i długi owocowy finisz.