Apóstata Old Vine Tempranillo,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Apóstata to czysta ekspresja najlepszych winogron Tempranillo, uprawianych na dużej wysokości w kontynentalnym klimacie Kastylii. Charakteryzuje się intensywnymi i precyzyjnymi aromatami o dużej wyrazistości owoców. Nos przywodzi na myśl czarne jagody i borówki, przeplatane subtelnymi korzennymi nutami oraz słodkimi przyprawami i wanilią. Na podniebieniu wino jest pełne, soczyste i żywe, z długotrwałym, gładkim, ale wytrawnym finiszem. Polecamy schłodzić do temperatury 15-18°C. Świetne do picia już teraz, ale można również dać mu 2-3 lata w piwniczce.
Opis regionu i producenta
Bierzo to wciąż mało znany region winiarski w północno-zachodniej części Castilla y Leon w Hiszpanii, w pobliżu granic regionu z Galicją (na zachodzie) i Asturią na północy. Topograficznie, Bierzo to grupa małych dolin w górzystym obszarze, dlatego region ten cechuje się szczególnym rodzajem mikroklimatu, który jest tu raczej łagodny i regulowany przez wilgotność.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetne do jagnięciny, pieczonych mięs, makaronów, tapas i twardych serów.