Curatolo Arini Coralto Nero d'Avola,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Szczep nero d’avola jest jednym z najbardziej kojarzonych globalnie z Sycylią szczepów. Potencjalnie pochodzi on z samej wyspy. Lokalnie nazywany jest calabrese. Nasze wino pochodzi z gron zebranych w zachodniej części wyspy, z prowincji Caltanisetta. Winnica zlokalizowana już na powulkanicznych glebach pomiędzy 400 a 600 m n.p.m. Po zbiorach ręcznych winorośli, następuje odszypułkowanie i maceracja w stalowych tankach. Część wina leżakuje co najmniej 6 m-cy w używanych dębowych barrique. Dzięki temu, otrzymujemy świetne, rześkie i aromatyczne wino (nuty fiołka, wiśni, śliwki z nutą białego pieprzu). Wino nabiera średniego ciała, dobrej struktury, rześkości, długiego finiszu. Warto serwować w temperaturze ok. 18°C.
Opis regionu i producenta
Pomimo wyspiarskiego położenia, Sycylia, z powierzchnią upraw na poziomie 100 tys. ha., jest jednym z największych producentów wina na świecie. Połowę produkcji stanowią tu wina białe. Ze względu na gorący klimat (ponad 300 dni słonecznych w roku), wina są pełne owocu, ale jednocześnie dobrze zbalansowane. Najczęściej uprawiane są tu szczepy lokalne, takie jak insolia (aromaty grejpfruta), catarratto (sól), grillo (brzoskwinia), grecanico (jabłko).

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonałe z makaronami z mięsem, mięsem z grilla lub patelni, z selekcją serów.