La Tremenda Monastrell,
Recenzja Sommeliera
Choć Mendoza kojarzy się najczęściej ze wspaniałym argentyńskim regionem winiarskim tu mamy do czynienia z hiszpańskim producentem, stawiającym na dobrą jakość w dobrej cenie. Nasze wino powstało ze szczepu monastrell. Owoce wykorzystane do jego stworzenia zbierane są z winogradów o nazwie La Tremenda leżących na 600 m n.p.m. Obecny wiek tych winorośli to ok. 30 lat. Po krótkiej, bo trwającej 6 dni, fermentacjiw stalowych tankach, wino dojrzewa 6 miesięcy we francuskich barrique nabierając ogłady i ekspresji. W efekcie mamy do czynienia z winem bogatym w aromaty dojrzałej wiśni, owoców leśnych, ziarna kakao. W ustach jest bardzo owocowe, sprężyste, z wygładzoną tanina i smacznym, długim finiszem. Najlepiej serwować w temperaturze 18°C.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Grillowane warzywa, czerwone mięsa, sery.