Październik 2021

La Tremenda Monastrell,

Ikona typu subskrypcji
Gładkie i owocowe czerwone

Choć Mendoza kojarzy się najczęściej ze wspaniałym argentyńskim regionem winiarskim tu mamy do czynienia z hiszpańskim producentem, stawiającym na dobrą jakość w dobrej cenie. Nasze wino powstało ze szczepu monastrell. Owoce wykorzystane do jego stworzenia zbierane są z winogradów o nazwie La Tremenda leżących na 600 m n.p.m. Obecny wiek tych winorośli to ok. 30 lat. Po krótkiej, bo trwającej 6 dni, fermentacjiw stalowych tankach, wino dojrzewa 6 miesięcy we francuskich barrique nabierając ogłady i ekspresji. W efekcie mamy do czynienia z winem bogatym w aromaty dojrzałej wiśni, owoców leśnych, ziarna kakao. W ustach jest bardzo owocowe, sprężyste, z wygładzoną tanina i smacznym, długim finiszem. Najlepiej serwować w temperaturze 18°C.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

monastrell

Producent

Enrique Mendoza Viticultor

Kraj

Region

Alicane DO

Rocznik

2018

Uprawa

Konwencjonalna

Zawartość alkoholu

14.5%

Beczka

6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego

Parowanie z jedzeniem

Grillowane warzywa, czerwone mięsa, sery.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Piękna, szkarłatna barwa.
Ikona nosa
Dojrzałe wiśnie, ciemne leśne jagody, prażone ziarno kakao.
Ikona ust
Wino smakuje soczyście i owocowo, z długim finiszem i miękką taniną.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots