Październik 2021
Castel Mimi Roşu de Bulboaca 1987,
Gładkie i owocowe czerwone
Recenzja Sommeliera
Castel Mimi Roşu de Bulboaca jest to wspaniały mołdawski blend ze szczepów merlot, cabernet sauvignon oraz malbec. Wino starzone było 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Dzięki temu nabrało bardzo eleganckiego charakteru z bogatymi nutami szafranu, śliwek, ciemnych jagód oraz korzennych przypraw z subtelnie pikantnym finiszem. Celem winemakera było stworzenie klasycznego wina w stylu bordoskim. O dobrym wyważeniu, cielistości, głębi. A poniewaz powstało w winnicy znanej z jakości produkowanych tam win, efekt został zdecydowanie osiągnięty. Smakuje najlepiej w temperaturze 15-18°C.

Charakterystyka wina
Szczep
Cabernet sauvignon, merlot, malbec
Producent
Castel Mimi
Kraj
Region
Codru
Rocznik
2018
Uprawa
Konwencjonalna
Zawartość alkoholu
14%
Beczka
12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu
Parowanie z jedzeniem
Doskonałe z kaczką, żeberkami bbq, wołowymi stekami
Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość
Opis degustacyjny
Ciemno-rubinowa barwa.
Złożony i kompleksowy bukiet owoców leśnych i jagodowych, jeżyn, dżemu truskawkowego, śliwek i fiołków z niuansami przypraw.
Bogate, złożone, miękka tanina, długi wspaniały, pikantny finisz. W posmaku wyczuwalne są dojrzałe i leśne owoce oraz pieczona śliwkowa kruszonka.