Listopad 2021
Cadalso Garnacha,
Rześkie i charakterne czerwone
Recenzja Sommeliera
Cadalso jest typową Garnachą ze Sierra de Gredos, z centralnej Hiszpanii. Obfituje w nuty czerwonych owoców – wiśni, poziomek i śliwek, a także dużo mineralności, charakterystycznej dla win z tego regionu. Dzięki wysoko położonym winnicom udaje się zachować sporą kwasowość oraz dobrze zintegrować alkohol. Wino jest soczyste, niebanalne. Świetnie skomponuje się z deską hiszpańskich wędlin. Pić w 15 ̊C, bez uprzedniej dekantacji. Do wypicia w ciągu 2 lat.

Charakterystyka wina
Szczep
Garnacha
Producent
Peninsula Viticultores
Kraj
Region
Sierra de Gredos
Rocznik
2018
Uprawa
Zrównoważone rolnictwo
Zawartość alkoholu
13.5%
Beczka
W stalowych tankach
Parowanie z jedzeniem
Idealny kompan do deski hiszpańskich wędlin czy kiełbasy chorizo.
Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość
Opis degustacyjny
Jasnorubinowy o średniej intensywności.
Poziomki, wiśnie, mineralność.
Drobnoziarnista tanina, świetnie zbalansowana kwasowosć.