Belpasso Rosso,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Belpasso zostało wyprodukowane w regionie Veneto, w północnej części Włoch. Szeroko rozpowszechniona jest tutaj również metoda produkcji – Appasimento, czyli tłoczenie wina z podsuszonych gron. Stąd w nazwie wina słowo „Passo”. Dzięki zastosowaniu tego procesu wino jest gładsze, ma więcej aromatów dojrzałych owoców i zrównoważoną kwasowość. Wyczuwalne są dojrzałe czerwone owoce, migdały. Serwować w temperaturze 15-17 ̊C.
Opis regionu i producenta
Region Veneto (Wenecja Euganejska) jest jednym z najważniejszych na winiarskiej mapie Włoch. Rozciąga się od Wenecji na wschodzie aż po Weronę i Jezioro Garda na zachodzie. Powstają tutaj niesamowicie różnorodne wina, od prostych i lekkich po ciężkie i głębokie. Powierzchniowo obszar jest nieco mniejszy niż pozostałe najważniejsze regiony Włoch (Piemont, Toskania, Lombardia, Apulia czy Sycylia), ale wytwarza więcej wina niż którykolwiek z nich. Wciąż zyskuje popularność i uznanie, dzięki takim winom jak Valpolicella, Amarone, Prosecco czy Soave.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pizza z szynką dojrzewającą i parmezanem. Wołowina duszona w winie. Dojrzałe włoskie sery.