Listopad 2021

Belpasso Rosso,
Włochy

Ikona typu subskrypcji
Gładkie i owocowe czerwone

Belpasso zostało wyprodukowane w regionie Veneto, w północnej części Włoch. Szeroko rozpowszechniona jest tutaj również metoda produkcji – Appasimento, czyli tłoczenie wina z podsuszonych gron. Stąd w nazwie wina słowo „Passo”. Dzięki zastosowaniu tego procesu wino jest gładsze, ma więcej aromatów dojrzałych owoców i zrównoważoną kwasowość. Wyczuwalne są dojrzałe czerwone owoce, migdały. Serwować w temperaturze 15-17  ̊C.

Opis regionu i producenta

Region Veneto (Wenecja Euganejska) jest jednym z najważniejszych na winiarskiej mapie Włoch. Rozciąga się od Wenecji na wschodzie aż po Weronę i Jezioro Garda na zachodzie. Powstają tutaj niesamowicie różnorodne wina, od prostych i lekkich po ciężkie i głębokie. Powierzchniowo obszar jest nieco mniejszy niż pozostałe najważniejsze regiony Włoch (Piemont, Toskania, Lombardia, Apulia czy Sycylia), ale wytwarza więcej wina niż którykolwiek z nich. Wciąż zyskuje popularność i uznanie, dzięki takim winom jak Valpolicella, Amarone, Prosecco czy Soave.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Corvina
Rondinella

Producent

Allegrini

Kraj

Włochy

Region

Veneto

Rocznik

2017

Uprawa

Konwencjonalna

Zawartość alkoholu

13.5%

Beczka

12 miesięcy w dębowych beczkach

Parowanie z jedzeniem

Pizza z szynką dojrzewającą i parmezanem. Wołowina duszona w winie. Dojrzałe włoskie sery.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Rubinowy, z lekkim refleksem.
Ikona nosa
Dojrzała wiśnia, migdał, czereśnie, kwiat bzu.
Ikona ust
Okrągłe, delikatne i dobrze wkomponowane taniny, subtelna kwasowość.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots