Nine Stones Shiraz,
Recenzja Sommeliera
Nine Stones Shiraz świetnie oddaje charakter win z doliny Barossy, położonej w Południowej Australii. Wino o typowym dla szczepu ciemnym kolorze z purpurowym refleksem. Na pierwszym planie prezentuje aromaty ciemnych owoców, takich jak czarna porzeczka, jeżyna, z akcentem czekolady oraz kawy. Aromaty te uzupełniają nuty eukaliptusa oraz mięty. W smaku jest mocno owocowe, świetnie zbalansowane. Dodatkowo wyczuwalne są nuty drewna cedrowego i świeżo mielonego pieprzu, które zawdzięcza leżakowaniu w dębowych beczkach. Wino zostało nagrodzone przez branżowych krytyków - Wine Spectator 90 pkt, Wine Enthusiast 90 pkt. Wino jest w świetnym momencie do picia. Najlepiej podawać w 15-17 ̊C.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetne do średnio wysmażonego steka z rostbefu z sosem z czerwonego wina, frytkami z batata i bakłażanem. Ponadto warto przetestować to wino z jagnięciną.