Cava Dignitat Brut Rosat,
Recenzja Sommeliera
Cava Dignitat Brut Rosat pochodząca z Katalonii, jest winem bardzo orzeźwiającym, jednocześnie mocno owocowym. Cavy są doskonałą alternatywą dla szampanów ponieważ produkowane tą samą metodą, również potrafią dać dużą złożoność i kompleksowość. Wino produkowane jest z gron Trepat (94%), Garnacha (33%) oraz Monastrell (33%) i starzone przez 11 miesięcy. Kieliszek podczas degustacji obfituje w aromaty truskawek, wiśni, poziomek, a także kwiatów. W ustach sprawia wrażenie lekko pikantnego. Wytrawne, dobrze zbalansowane. Podawać w temperaturze 6 ̊C. jako aperitif lub z jamon serrano. Dodatkowo, wino doskonale pasuje do pikantnych dań kuchni azjatyckiej oraz do lekkich śmietanowych deserów.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonałe na aperitif, jamon serrano z melonem, hiszpańskie tapas.