Lambuena Roble Ribera del Duero,
Recenzja Sommeliera
Typowe wino dla regionu Ribera del Duero z kategorii Roble, ze szczepu Tempranillo. Wyraźnie wyczuwalne taniny, wysoka koncentracja wina. Intensywny, głęboki odcień rubinu. Wino charakteryzuje się aromatami ciemnych owoców, nutą kakaowca. Rozwija się też aromat skórzany. W tle wanilia, lukrecja, wszystko w dosyć świeżym tonie. W ustach wino jest wytrawne, taniny kompleksowo rozchodzą się po policzkach i języku. Kwasowość jest żywa, alkohol na wyższym poziomie, ale dobrze zintegrowany. Wino na chłodne, zimowe wieczory, dobrze odnalazłoby się przy steku wołowym z pieczonymi warzywami, ewentualnie przy dojrzałych, twardych serach. Podawać w temperaturze 16°C. Pić teraz, ewentualnie w ciągu dwóch lat. Przed wypiciem, przelać do karafki. Często występuje w nim osad, co jest naturalne dla tego wina.
