Stefano Accordini Tempus Rosso Veronese,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Stefano Accordini Tempus Rosso Veronese to wino o średnio wysyconym, rubinowym kolorze. Intensywność aromatów na średnim poziomie, chociaż jest naprawdę owocowe. Wino okazuje bardzo kuszące aromaty wiśni, migdałów, słodkich przypraw (cynamon). W tle subtelna nuta konfiturowych, czerwonych owoców. Wino jest niezwykle pijalne. W ustach soczyste, rześkie, z piękną, ale nie nadmierną, kwasowością. Tanina lekka, delikatnie ściągająca. Zarówno w ustach jak i w nosie można wyczuć wiśnie, czereśnie, które dominują charakter wina. Owocowy posmak długo utrzymuje się na podniebieniu, pozostawiając bardzo przyjemne wrażenie. Wino jest dobrze zrównoważone. Warto je delikatnie schłodzić przed wypiciem. Do wypicia w ciągu roku, maksymalnie dwóch lat.
Podawać w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Region Veneto (Wenecja Euganejska) jest jednym z najważniejszych na winiarskiej mapie Włoch. Rozciąga się od Wenecji na wschodzie aż po Weronę i Jezioro Garda na zachodzie. Powstają tutaj niesamowicie różnorodne wina, od prostych i lekkich po ciężkie i głębokie. Powierzchniowo obszar jest nieco mniejszy niż pozostałe najważniejsze regiony Włoch (Piemont, Toskania, Lombardia, Apulia czy Sycylia), ale wytwarza więcej wina niż którykolwiek z nich. Wciąż zyskuje popularność i uznanie, dzięki takim winom jak Valpolicella, Amarone, Prosecco czy Soave.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Średnio dojrzałe sery, pizza z szynką crudo i parmezanem.